Biologický faktor pri práci

23.08.2022

Už ste sa stretli s biologickým faktorom pri práci ? V pracovnom prostredí sa môžu zamestnanci stretnúť s neviditeľným pracovným faktorom - biologickým faktorom. Teoreticky pod ním rozumieme mikroorganizmy, ľudské parazity alebo prióny, ktoré sú schopné u človeka vyvolať nákazu. Prakticky, najmä pri posudzovaní rizika a pracovného prostredia, rozumieme pod biologickým faktorom aj samotné zvieratá, ktoré bývajú často zdrojom rôznych zoonóz. HWORK PZS & BOZP si vie dať rady aj s týmto pracovným faktorom a vypracovať posúdenie rizika a ďalší manažment pre prácu s ním. 


Ako príklad uvedieme zamestnancov mliečnej farmy na západnom Slovensku, u ktorých bolo po preskúmaní pracovného prostredia a náplne práce identifikovaných niekoľko biologických faktorov pri práci a to konkrétne u hovädzieho dobytka - kráv. Zamestnanci s nimi prichádzajú každý deň do styku, vykonávajú dlhodobú prácu t. j. viac ako 4 hodiny denne a sú vystavení profesionálnym infekciám - zoonózam. Pri prenose sa uplatňuje najmä priamy kontakt človeka s chorým zvieraťom, s jeho srsťou či aerosólom zo srsti s jeho následným vdýchnutím, alebo pri kontakte so surovinami z chorého zvieraťa, tekutinami či trusom. Ako príklad uvedieme salmonelózu, toxoplazmózu, teniázu, trichofýciu, brucelózu, antrax, BSA a i. Ich epidemiologická situácia na Slovensku je dlhodobo priaznivá, avšak len vďaka dodržiavaniu zásad prevencie týchto zoonóz, ich identifikovaniu na pracovisku a zničeniu prameňa nákazy.

Biologický faktor sa nemusí týkať len pracovníkov v poľnohospodárstve alebo vo veterinárstve. Napríklad na pozícii upratovačka vždy predpokladáme možný výskyt baktérii alebo vírusov, ktoré sa prenášajú najmä fekálno- orálnym prenosom napr. streptokoky, salmonely, šigely, klostrídiá, kampylobaktery alebo vírus hepatitídy typu A a E. Vektorom môžu byť kontaminované kľučky, WC misy, umývadlá a iné kontaminované predmety, ktorých sa bežne dotýkame. Jednotlivé mikroorganizmy sú schopné prežiť mimo hostiteľa až niekoľko dní, sú odolné voči poveternostným podmienkam, alebo majú vytvorenú rezistenciu na čistiace či dezinfekčné prostriedky. Tento prenos je typický aj pre pracovníkov v gastronómii, najmä v kuchyni u ľudí pracujúcich s potravinami. Vzniká riziko vzniku alimentárnych nákaz, niektoré z nich majú síce charakter sezonality, všetky sa však prenášajú pri porušení hygienických zásad alebo zásad HACCP - správnej výrobnej praxe.

Pracovníci v kuchyni navyše vykonávajú prácu podľa osobitného predpisu t. j. výkon epidemiologicky závažných činností. Vystavení sú biologickému faktoru pri práci so surovými ingredienciami ako je mäso, ryby, vajcia či mliečne výrobky. Mimoriadne dôležité je dodržiavať správny technologický postup tepelného spracovania a dodržiavanie princípov HAACP, vrátane vypracovania a dodržiavania prevádzkového a sanitačného poriadku. Biologický faktor sa bežne vyskytuje aj na pozíciách, ako sú pracovníci v čističkách odpadových vôd, u príslušníkov Policajného zboru SR alebo zamestnancov azylových centier.

Podľa Nariadenia vlády č. 83/2013 Z. z. je vypracovaný vzorový zoznam prác, kde dochádza k expozícii biologickému faktoru, sú to práce v potravinárstve, poľnohospodárstve, v zdravotníctve vrátane patologických oddelení a izolačných jednotiek, pracovné činnosti, pri ktorých zamestnanci prichádzajú do styku so zvieratami alebo živočíšnymi produktami, práca vo veterinárnych a diagnostických laboratóriách, v zariadeniach sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí, v závodoch na likvidáciu odpadov, v čistiarňach odpadových vôd, práca v ozbrojených silách, Policajnom zbore, Hasičskom a záchrannom zbore a v Horskej záchrannej službe.

Tieto biologické faktory môžu spôsobiť profesionálne infekčné ochorenie u zamestnancov, pričom sa môže alebo nemusí predpokladať ich šírenie v bežnej populácii a obvykle je dostupná účinná profylaxia. Takéto práce zaraďujeme do kategórie 2 alebo do kategórie 3 pre biologický faktor.

DRUHY BIOLOGICKÝCH FAKTOROV PRI PRÁCI

Podľa nariadenia vlády č. 83/2013 Z. z. o ochrane zdravia zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou biologickým faktorom pri práci rozlišujeme 4 kategórie BF pri práci podľa miery ohrozenia zdravia pracovníkov:

  • BF 1. skupiny - nie je pravdepodobné, že by spôsobili ochorenie u ľudí
  • BF 2.skupiny - môže spôsobiť ochorenie u ľudí a môže predstavovať nebezpečenstvo pre zamestnancov, ale nie je pravdepodobné, že by sa rozšíril do populácie, pričom je k dispozícii bežne dostupná a účinná profylaxia a liečba
  • BF 3.skupiny - môže spôsobiť závažné ochorenie u ľudí a môže predstavovať vážne nebezpečenstvo pre zamestnancov, je pravdepodobné, že sa rozšíri aj do populácie, pričom je k dispozícii bežne dostupná a účinná profylaxia a liečba
  • BF 4.skupiny - predstavuje závažné ohrozenie ľudí a môže predstavovať vážne nebezpečenstvo pre zamestnancov, je vysoké riziko, že sa rozšíri aj do populácie, pričom nie je k dispozícii bežne dostupná a účinná profylaxia a liečba.

V niektorých situáciách nie je možné zaradiť BF do konkrétnej kategórie, vtedy tento faktor klasifikujeme ako faktor skupiny s vyššou mierou rizika. Pri posudzovaní, do akej kategórie zaradiť identifikovaný BF na pracovisku, môžeme postupovať podľa zoznamu BF, ktoré majú preukázateľný účinok na zdravých ľudí. Tento zoznam baktérií, vírusov, priónov a húb je k dispozícii v nariadení vlády ako príloha č.2. 

Doplnenie zoznamu biologických faktorov pri práci nastalo na základe novely nariadenia vlády SR č. 83/2013 Z. z. zo dňa 24. novembra 2020, kedy nadobudlo účinnosť nariadenie vlády SR č. 333/2020 Z. z. o ochrane zdravia zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou biologickým faktorom pri práci. Tento zoznam sa nachádza v prílohe č. 2 a vírus SARSCoV-2 spôsobujúci ochorenie COVID-19 je klasifikovaný ako faktor 3.skupiny. Po novom tak pri posudzovaní rizika z expozície biologickým faktorom pri práci prešetrujeme prítomnosť aj tohto faktora. Obzvlášť dôležité je klásť dôraz na riadnu objektivizáciu pri profesiách, ktoré vykonávajú trvalú a systematickú prácu s možnou expozíciou vírusu SARSCoV-2. Sú to najmä zdravotnícki pracovníci poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí vykonávajú činnosť pri vyšetrovaní a ošetrovaní pacientov s ochorením

COVID-19 v červenej zóne nemocnice (infektologické alebo iné lôžkové pracovisko určené pre hospitalizáciu osôb s ochorením COVID-19), ďalej zdravotnícki pracovníci záchrannej zdravotnej služby, ktorí zabezpečujú transport pacientov s ochorením COVID-19 do zdravotníckeho zariadenia a pracovníci laboratórií, ktorí vykonávajú laboratórnu diagnostiku vírusu SARS-CoV-2 (NV č. 83/2013). Zamestnávateľ týchto pracovníkov vypracuje návrh na zaradenie do 3. kategórie práce a RÚVZ ich pravdepodobne aj zaradia medzi rizikové práce. Ostatných pracovníkov, u ktorých je možná expozícia biologickým faktorom pri práci a teda aj vírusu SARSCoV-2 a nepredpokladáme trvalú a systematickú expozíciu, kategorizácia podlieha vždy osobitnej objektivizácii a zhodnotení rizika. Sú to najmä práce uvedené v prílohe č. 1 k nariadeniu vlády č. 83/2013 Z. z. : práca v potravinárskych závodoch, v poľnohospodárstve, činnosti, pri ktorých dochádza k styku so zvieratami alebo výrobkami živočíšneho pôvodu, práca v zdravotníctve, v zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, práca v závodoch na likvidáciu odpadov, v čistiarňach odpadových vôd, v ozbrojených zboroch, Policajnom zbore, Hasičskom a záchrannom zbore a Horskej záchrannej službe. Podmienky kategorizácie pri týchto prácach sú upravené v bode L. prílohy č. 1 vyhlášky MZ SR č. 448/2007 Z. z. o podrobnostiach o faktoroch práce a pracovného prostredia vo vzťahu ku kategorizácii prác z hľadiska zdravotných rizík a o náležitostiach návrhu na zaradenie prác do kategórií v znení neskorších predpisov.

Zdravotné účinky BF (výlučne pre účely posúdenia rizika) sa berú do úvahy len v súvislosti so zdravými ľuďmi resp. zamestnancami. V prípade osobitných skupín zamestnancov ako sú napríklad tehotné ženy, dojčiace ženy alebo zamestnanci s oslabenou imunitou berieme do úvahy aj túto skutočnosť a posúdenie rizika na pracovisku prispôsobujeme danému pracovisku a situácii. Pri posudzovaní rizika expozície BF je vhodné uviesť aj jeho toxický alebo alergizujúci účinok.

Pri niektorých priemyselných procesoch, laboratórnych prácach alebo niektorých prácach so zvieratami, ktoré zahŕňajú skutočnú alebo možnú expozíciu biologickým faktorom 3. skupiny alebo 4. skupiny, musia byť všetky preventívne technické opatrenia v súlade s nariadením vlády. Ak je kmeň oslabený alebo stratil známe virulentné gény, nemusí sa úroveň ochrany požadovaná klasifikáciou jeho kmeňa nevyhnutne uplatniť, podlieha však primeranému hodnoteniu rizika na pracovisku a pravidelnému prehodnocovaniu. K takejto situácii môže dôjsť vtedy, ak sa taký kmeň má použiť ako produkt alebo súčasť produktu na profylaktické alebo liečebné účely (NV SR č. 83/2013). Zdravotnícky a sociálny pracovníci sú vystavení biologickým faktorom väčšinou 2. alebo 3. skupiny. Rizikom je práca najmä s biologickým faktorom 3.skupiny, napríklad pri práci s biologickým materiálom (krv, moč, likvor, spútum, punktáty), či už v ambulanciách a vyšetrovniach, laboratóriách, na operačných sálach, pri invazívnych výkonoch, poskytovaní predlekárskej, lekárskej alebo ošetrovateľskej starostlivosti atď. Riziko infekcie narastá pri používaní nástrojov a prístrojov, činnosťou ktorých vzniká aerosól obsahujúci mikroorganizmy. Pri ošetrovaní pacienta a pri manipulácii s biologickým materiálom môže vzniknúť infekčný aerosól, ktorý zasahuje tvár a ruky ošetrujúceho personálu a rozširuje sa v priestore, kde kontaminuje pracovné plochy a predmety.